Helsinki Missiolla on loistavia kampanjoita. Ne pysäyttävät ajattelemaan ja koskettavat tunteita olematta yliampuvia, teennäisiä tai korneja. Uusin esimerkki on tämä video: http://www.youtube.com/watch?v=wgppHOZkxLk&sns=em

Video on toteutukseltaan hieno ja koskettavuudessaan hieno. Sen sijaan yhtään hienoa ei ole se, mitä video kertoo helsinkiläisistä. Selkeästi poissaoleva vanhempi ihminen saa tallustella kylmässä säässä yöpaita päällä ilman, että kukaan vaivautuu ottamaan selvää, mistä on kyse.

Muutama vuosi sitten ajoimme loppukesän sunnuntaina Lahden moottoritietä kotiin mökkiviikonlopun jälkeen. Liikenne oli vilkasta niin kuin se tapaa olla tuollaisina sunnuntaipäivinä. Jossakin Mäntsälän tällä puolen moottoritien laitaa käveli vanhempi nainen. Harmaanbeessi poplari, musta baskeri, käskynkässä muumimamman musta käsilaukku. Nainen käveli yksin, tahti oli rauhallinen. Mutta eihän moottoritiellä saa kävellä, ajattelin, tuohan on vaarallista. Onko hän mahdollisesti peräisin jostakin autosta, johon on tullut moottorivika? Mutta emme olleet ajaneet tieltä suistuneen tai tienviereen pysähtyneen auton ohi. Ja miksi vanha nainen kävelisi yksin kohti Helsinkiä, kun kilometritolkulla edessäpäin ei ollut tiedossa huoltoasemaa tai mitään muutakaan paikkaa, josta saisi apua.

Oma äitini oli pari vuotta aiemmin saanut alzheimer-diagnoosin. Ei siis tarvittu monta sekuntia, kun päässäni välähti, että tuossa tallustaa yksi samanmoinen. Ja tuhannet autot ajavat sataakahtakymppiä ohi niin että poplarinhelmat hulmahtavat. Tai eiväthän autot aja, vaan ihmiset ajavat autoja. Ja aika monessa autossa istui kuskin lisäksi muitakin ihmisiä.

Soitin 112:een ja kerroin tästä yksi tallustavasta mummelista. Suhtautuminen oli asiallista, ja minua kiitettiin ilmoituksesta. Vähän myöhemmin minulle soitettiin poliisista ja kyseltiin vielä tarkemmin, missä kohtaa Lahdenväylän varrella olin naisen nähnyt. Minä olin kuulemma ainoa, joka oli soittanut. Kahden päivän päästä näin pikku-uutisen sanomalehdessä, jonka mukaan dementoitunut naispuolinen asukas oli lähtenyt omille teilleen hoitokodista ja hänet oli löydetty kävelemästä moottoritien piennarta.

En ajattele, että olisin auttamishaluisempi ihminen kuin me suomalaiset yleensä olemme. Minulla vain sattui olemaan dementoitunut äiti, joka oli myös kertaalleen lähtenyt kävelylle hoitokodista. Ja pitkän matkan hän olikin kävellyt, kotipihan puiseen pihakeinuun. Onneksi ei jäänyt auton alle.