Kaupunkisuunnitteluvirasto esittää Vartiosaaren rakentamista. Helsinkiin tarvitaan lisää asuntoja, ja nyt kaikki keinot käytetään sopivan rakennusmaan löytämiseksi. Mielestäni Vartiosaari ei nyt kuitenkaan ole se paikka, joka voidaan rakentaa.

Vartiosaari on uskomattoman hieno, mutta valitettavan harvat helsinkiläiset sinne osaavat mennä. Syynä ovat harvat kulkuyhteydet, vaikka merimatka onkin vain parin minuutin mittainen. Kaupunki ei mainosta saarta ulkoilu- ja virkistysalueena, eikä siellä kyllä ole palveluitakaan. Rantoja kiertää vanhojen kauniiden huviloiden helminauha. Saaren luonto on uskomattoman hieno ja monimuotoinen. Puolen tunnin kävelyllä voi nauttia lehtomaisemasta, jyrkistä kallioista ja merimaisemasta. Suorastaan runollinen kuvaus saaren luonnosta on täällä: http://www.kaupunginosat.net/vartiosaari/

Kaupunkilaiset tarvitsevat Vartiosaarta lähikeitaakseen. Luonnossa liikkumisen myönteisistä vaikutuksista sekä mielen että kehon terveyteen on paljon tutkimustietoa. Lyhytkin metsässä vietetty aika alentaa verenpainetta ja vähentää stressiä, pidempi luonnossa oleskelu muun muassa parantaa keskittymiskykyä ja lisää syöpäsoluja tuhoavien tappajasolujen tuotantoa. Metsässä lasten ADHD-oireet tasoittuvat ja levottomat alzheimer-potilaat rauhoittuvat.

Metsien pitää olla lähellä ihmisiä Helsingissäkin, että sinne metsään tulisi mentyä. Jos virkistyksen takia pitää matkustaa Nuuksioon tai Sipoonkorpeen, pakata lapset ja eväät johonkin kulkuvälineeseen, niin tällaista retkeä ei kovin usein tule tehdyksi. Kun metsä on lähellä, sinne voi poiketa vaikka joka päivä työpäivän jälkeen hengähtämään hetkeksi taikka mennä lasten kanssa ihmettelemään oravan ja talitintin touhuja.

Luontokeitaita pitää olla lähellä ja paljon myös siksi, että niissä olisi tilaa rauhoittumiselle. Ruuhkainen metsä ei oikein houkuta eikä rauhoita. Metsät myös kuluvat runsaasta käytöstä, ja silloin niiden kasvi- ja eläinlajisto supistuu. Metsiä ja muuta luontoa pitää olla joka nurkan takana.

Vartiosaaresta voidaan tehdä avoimempi, niin että sinne pääsee helposti ja ympäri vuoden. Järjestöille vuokrattuja hienoja rantahuviloita voidaan ottaa kaupungin omaan käyttöön, niin että niistä ja niiden rannoista pääsee nauttimaan useampi kaupunkilainen.

Aivan upea idea olisi kevyen liikenteen silta Ramsinniemestä Vartiosaareen.  Näin saisimme luoduksi saaristobaanan, jota pitkin pääsisi pyöräilemään Vuosaaresta Vartiosaaren ja Kruunuvuorensillan kautta keskustaan.

Jos siis en halua asuntoja Vartiosaareen, niin minne uudet helsinkiläiset sitten sijoitetaan? Muutetaan sisääntuloväylät kaduiksi, rakennetaan epämääräiset pöpeliköt, ja rakennetaan pellot. Kaupungissa ei tarvita peltoja, sillä niillä ei saa kulkea. Kaupunkilaisilla virkistysalueilla pitää voida leikkiä, pelata, vaeltaa tai viettää piknikkiä. Rakennetaan Malmin lentokenttä.

Säästetään Vartiosaari.